Jeg har efterhånden holdt malekurser i en del år. Det er enormt lærerigt at undervise i det jeg selv laver. Det stiller krav til en selv, om at grave dybt og reflektere over, hvad det egentlig er jeg gør igennem processen. Og det er ikke altid nemt, at sætte ord på det, for jeg gør det jo “bare”, mens jeg står der i min egen lille boble foran lærredet. Samtidig kan jeg ikke komme med en færdig opskrift, for en maleproces foregår jo på flere planer, som den enkelte skal mestre og rumme og skal have frem med sit eget udtryk.

Så hvad er det så jeg giver videre til mine kursister. Jeg videregiver de teknikker, som jeg selv bruger. Den viden jeg gennem mange år har opbygget og små tips og tricks til at lette arbejdet. Vi arbejder med forskellige redskaber og med at skabe dybde og komposition maleriet. Dem som har behov for det, får selvfølgelig også basis farvelære, for det er lidt nemmere at ramme en farve, og komme videre i maleriet, hvis man kender lidt til det med at blande farverne.

Endnu vigtigere er det for mig, at lære mine kursister om processen, for det er ofte den der driller de fleste mest. Det er her blokeringerne opstår og her at rigtig mange går i stå og samler ufærdige malerier til bunke.

Det er her det kræver rigtig meget selvindsigt at undervise, for jeg har selv været dér, hvor jeg samlede malerier….og mange malerier til bunke. Fordi de enten ikke var gode nok, eller fordi jeg havde lavet noget, som jeg egentlig godt kunne lide, men som jeg ikke kunne gøre færdig, fordi jeg var bange for at ødelægge det. Kender du det?

I dag ved jeg, hvorfor jeg gik i stå, og ikke mindst hvad der skal til, for at komme videre i processen. Det er en af de ting jeg inddrager i min undervisning. Da det er visuelle mennesker jeg oftest arbejder med, så er det meget naturligt også at illustrere det visuelt. Derfor har jeg lavet SAP-modellen (Skou’s Abstrakt Proces-model). En rettesnor eller guide til at forstå processen. SAP-modellen hjælper mine kursister til at se processen og have fokus på den, så de slipper for at samle ufærdige malerier til bunke.

Skulle du have lyst til at komme med på kursus, kan du se de forskellige kurser her.